Planetary Variables SATDATA-3.0 Documentatie

Laatste verandering:

10 April 2024, 18:37

Versie:

1.0

Introductie

Dit document bevat de documentatie van het SATDATA 3.0 verdampingsproduct. Het SATDATA 3.0 verdampingsproduct word geleverd door Planet in samenwerking met Universiteit Gent . SATDATA 3.0 geeft inzicht in het verdampingsgedrag van landbouwgebieden, stedelijk gebied, bos- en natuurgebieden en open water (inclusief het IJsselmeer). SATDATA 3.0 is ontwikkeld in opdracht van Het Waterschapshuis.

Verdamping is één van de belangrijkste componenten van de hydrologische cyclus. Nauwkeurige schattingen van verdamping leiden tot beter inzicht in de hydrologische toestand van een interessegebied.

VanderSat (nu Planet) en Universiteit Gent hebben nauw samengewerkt om een betrouwbare operationele methode te ontwikkelen waarmee dagelijks landsdekkende verdamping en bodemvocht wordt bepaald. Er wordt gebruik gemaakt van microgolf-satellietbeelden, die dagelijks en ook onder bewolkte omstandigheden beschikbaar zijn. Door gebruik te maken van een slimme schalingstechniek worden de oorspronkelijke lage resolutie satellietbeelden omgezet naar een hoge resolutie van 100 bij 100m. Naast verdamping en bodemvocht worden verschillende andere componenten van de hydrologische cyclus bepaald, waaronder vegetatiestress en neerslaginterceptie. De resultaten zijn gevalideerd aan de hand van verschillende grond observaties over meerdere jaren. Deze methode en validatieresulaten zijn gepubliceerd in het internationale open access tijdschrift Remote Sensing [MDJV+18].

Inhoudsopgave